Yaprak Porselen Nedir?
Halk arasında yaprak porselen olarak bilinen porselen laminate veneerler, doğal ve güzel bir gülüşün temin edilmesinde sıklıkla kullanılan bir estetik diş hekimliği uygulamasıdır. Dişlerdeki şekil bozuklukları, diş arası boşluklar, diş temizleme veya diş beyazlatma ile giderilemeyecek renk bozuklukları bu tedavi yöntemi ile düzeltilebilmektedir. Özellikle ön dişler olmak üzere, hastanın gülümsemesi ile görünen arka dişlere de uygulanabilmektedir.
Yaprak Proselen Avantajları Nelerdir?
Porselen laminelerin en büyük avantajı, geleneksel porselen kaplamaların aksine dişlere hiç zarar vermeden veya dişlerin canlılığını etkilemeyecek derecede minimum aşındırma yapılarak yüksek estetik sonuç elde edilebilmesidir.
Yaprak Porselen Süreci
Hastaya özel yapılacak gülüş tasarımı ile tedavi bitimindeki yaklaşık sonuç hastaya hem fotoğraflar ile hem de ağız içerisinde gösterildikten sonra hastanın onayı ile porselen lamine için ağız içi hazırlıklara başlanır. Lamine uygulaması için dişlerden aşındırma yapılıp yapılmayacağı, yapılacaksa aşındırma miktarı ise bu hazırlıklar ile tespit edilir.
Yaprak Porselenler Nasıl Uygulanır?
Dişlerdeki düzeltilmesi gereken problemlerin kapsamına göre porselen lamineler 3 şekilde uygulanabilir:
1. Dişlerden hiçbir aşındırma yapılmadan (Non-prep)
Genellikle boşluklu ve küçük dişlere uygulanabilen bu yöntem için hastanın ağız yapısı ve diş ilişkileri uygun ise dişlerden hiçbir aşındırma yapılmadan lamine uygulanabilmektedir. Dişlerin bütünlüğü korunarak, sadece dişlerin ön yüzeylerine ince porselenler yapıştırılarak estetik bir gülüş elde edilebilmektedir.
2. Dişlerden yer yer aşındırma yapılarak (Prep-less)
Gülüş tasarımı ile yaklaşık sonuç hazırlandıktan sonra, bu sonuç hastanın da görebilmesi için beyaz dolgu malzemesi ile ağıza aktarılabilmektedir. Bu sonuca göre dişlerin ön yüzeyini tamamen aşındırmak yerine, gerekli bölgelerden yer yer aşındırmalar yapılarak porselen lamineler için yeterli yer sağlanabilmektedir.
3. Dişlerin ön yüzeyinden aşındırma yapılarak
Dişlerin ön yüzeyinin aşındırılması gereken durumlarda ise, yüzeyden 0,3-0,7 mm arasında, tırnakların törpülenmesine benzer bir aşındırma yapılmaktadır. Bu aşındırma, kaplamalara kıyasla çok az miktardadır ve çoğunlukla anestezi dahi gerektirmemektedir.
Hastaya özel hazırlanan ince porselen tabakaları dişlerin ön yüzeyine çok güçlü yapıştırıcılar ile yapıştırılır ve bu sayede dişle bütünleşir. Lamine uygulaması hastaların ısırarak yemek yemelerine engel değildir. Yaprak porselen uygulanmış dişlerin araları, doğal diş gibi diş ipi ile rahatça temizlenebilir. Diğer tüm diş hekimliği uygulamalarında olduğu gibi düzenli bakım ve diş hekimi kontrolü gerektirmektedir.
Porselen lamine tedavisi yaklaşık 1 haftada tamamlanabilmektedir. Gülüş tasarımı, diş eti estetiği ve başka uygulamalar da dahil edildiğinde süre daha uzun olabilmektedir.