20 Yaş Dişleri Hakkında
Halk arasında 20 yaş dişi olarak bilinen 3. büyük azı dişleri sürmeye çalıştığı dönemde ağrı, enfeksiyona neden olabilir. Bu sancılı süreç sonunda çıkabildiği gibi bir kısmı dişeti ve/veya kemik altında kalabilir. Bu tip yarı gömülü dişler temizlenemez bölgeler oluşturarak diş eti hastalıklarına veya diş çürüklerine neden olabilir.
20 Yaş Dişleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
20 Yaş Dişim Çıkmadı, Normal Mi?
Yirmi yaş dişi sürecek yer bulamadığı veya açısı sürmesine müsaade etmediği için gömülü kaldığı gibi bazen diş eti de çıkmasına engel olabilir. Bazı hastalarda kalıtsal olarak oluşmamış olabilir. Rutin muayene ve radyolojik kontrollerle 18 yaşından itibaren kontrol edilmelidir.
20 Yaş Dişinin Çekimi Zor Mu?
Yirmi yaş dişi çekimleri; dişin pozisyonu, zarar görme ihtimali olan çevre anatomik yapı varlığı gibi kriterler değerlendirerek planlanmalıdır. Doğru bir planlama ile konforlu bir çekim yapılması mümkündür
Her Gömülü 20 Yaş Dişi Çekilmeli Mi?
Yirmi yaş dişi sürmesi mümkün olmayacak ama diğer dişlere de zarar vermeyecek bir pozisyonda gömülü kaldı ise yahut çekimi sırasında anatomik yapılara hasar verme riski varsa düzenli takip edilmelidir.
20 Yaş Dişi Çekilince Dikiş Atmak Şart Mı?
İşlemi yapan hekim; çekim sonrası oluşan yara yerinin büyüklüğü, temizlenebilirliği, açığa çıkan çevre dokular gibi kriterleri değerlendirerek dikiş atıp atmamaya karar verir. Korkulduğunun aksine hastanın iyileşme sürecinde konforunu arttırır. Dikişler bir hafta sonra alınmalıdır.
20 Yaş Dişi Çekimi Sonrası Şişlik, Morarma Olur Mu?
Yapılan her cerrahi işlemde olduğu gibi gömülü yirmi yaş dişi çekiminde de işlem sonrası şişlik ve morarma görülebilir. İşlemi takip eden 24 saat kontrollü soğuk uygulaması şişlik ve morarma oluşumunu azaltır.