koruyucu diş hekimliği
0

Koruyucu Diş Hekimliği Nedir?

Koruyucu diş hekimliği, çocukların dişlerinin sağlıklı kalması, çürük oluşumunun ve diş eti hastalıklarının önlenmesi açısından önemlidir. Koruyucu diş hekimliğinde amaç, çocuğun çürük riski açısından değerlendirilmesi ve çocuğa uygun önlemlerin belirlenmesidir. Koruyucu yaklaşım ailede başlamalı, diş hekimi ile devam etmelidir.

İlk dişin sürmesinden itibaren diş temizliği başlamalıdır. Bebeklerde diş temizliği görevi ebeveynlere aittir ancak bu sorumluluk yaşı büyüdükçe çocukla paylaşılmalıdır. Diş fırçası öncelikle çocuğa verilmeli, sonrasında ebeveyn tarafından tekrar fırçalanarak diş temizliği bitirilmelidir. Doğru ve düzenli fırçalama alışkanlığının çocuklarda yerleşebilmesi için aile üyelerinde bu alışkanlığı gözlemleyerek taklit etmesi gerekmektedir.

Çürüksüz dişler için beslenme alışkanlıklarının tespiti de önem taşımaktadır.  Yüksek şeker içerikli veya asit içerikli besinlerin tüketilmesi, ana öğünler dışında sık ara öğün tüketilmesi gibi alışkanlıklar çürük riskini arttırmaktadır. Diş hekimine danışılarak beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi koruyucu tedavi için önemli bir etkendir.

Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları Nelerdir?

Diş hekiminin çocuğa erken yaşta uygulayacağı koruyucu diş hekimliği uygulamalarında amaç dişin yapısını güçlendirerek ve bakteri birikimi olabilecek boşlukları doldurarak dişleri çürüğe karşı güçlendirmektir. Fissür örtücü (diş aşısı) uygulaması ile, gıda artıklarının ve bakterilerin birikebileceği diş yapısındaki girintiler doldurulur. Böylece fırçalama ile temizlenemeyecek çürüğe elverişli bölgeler ortadan kaldırılmış olur. Flor uygulaması, diş minesinin mineral yapısını güçlendirerek diş minesini asitlere karşı korur ve çürük oluşumunu önler. Başlangıç aşamasındaki çürükler ise flor uygulaması ile durdurulabilir.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TürkçeEnglishFrançaisDeutschРусский
Sohbet Başlatın
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?