Diş Beyazlatma Nedir?
Diş lekelenmeleri dış ve iç lekelenmeler olarak iki sınıfa ayrılabilir. Dış lekelenme dişin yüzeyinde, iç lekelenmeler ise diş minesindeki mikro çatlaklar ve minenin altındaki tabakada görülür. Bu iç lekeler ve inatçı dış yüzey lekelerini sadece diş beyazlatma ajanları giderebilir.
Dişler Nasıl Beyazlatılır?
Beyazlatma ürünleri renklenmiş moleküllere ulaşmak üzere diş minesine etki eden aktif beyazlatma ajanları (karbamid peroksit veya hidrojen peroksit) içerir. Beyazlatıcı ajandaki oksijen molekülleri diş içerisindeki renklenmiş moleküller ile reaksiyona girerek, onları bir arada tutan bağları kırar. Oksijen molekülleri dişin tamamına yayılır ve her bölümünü beyazlatır.
Diş Beyazlatma Kimlere Yapılabilir?
Diş renginden mutlu olmayan tüm hastalara uygulanabilir. (Hamile kadınlarda ve 18 yaşın altında beyazlatma uygun değildir.) Tedavinin süresi renkleşme miktarı ve hedeflenen renge göre hekim tarafından yönetilir.
Diş Beyazlatma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Diş Beyazlatma Kalıcı Mıdır?
Sonuçlar oldukça kalıcıdır. Ancak beslenme alışkanlıkları (kırmızı meyveler-meyve suları), tütün ürünleri kullanımı, genetik ve ilaç kullanımı gibi etkenler zamanla renkte değişikliğe neden olabilir.
Diş Beyazlatma Sonrası Hassasiyet Oluşur Mu?
Beyazlatıcı ajanlar önlem alınmazsa hassasiyete neden olabilir. Ancak bazı beyazlatma kitlerinde bulunan potasyum nitrat ve florid gibi özel bileşenler hassasiyet oluşumunun önüne geçer. Ek koruyucu bileşenler ile diş minenizi eskisinden daha kuvvetli hale getirir ve çürüklere karşı korur.
Evde Diş Beyazlatma Mümkün Müdür?
Beyazlatma kitlerinin klinikte uygulanabilen yüksek konsantrasyonlu ve ev tipi düşük konsantrasyonlu çeşitleri mevcuttur. Uygun olanına hastayla hekim birlikte karar vermelidir.