Diş Sıkma Nedir?
Diş sıkma ve gıcırdatmayı kapsayan bruksizm; genellikle uyku sırasında, çoğunlukla hastanın farkında olmadan yaptığı, dişlerin birbirine sürtülmesi ile karakterize aşırı çene hareketleridir. Çoğunlukla uyku esnasında gerçekleşen diş sıkma bazı kişilerde gün içerisinde de ortaya çıkabilir. Diş sıkma, psikolojik, genetik ve stres faktörlerine bağlı olarak gelişebilmektedir.
Diş sıkma alışkanlığı olan kişiler, bu durumun farkında olmayabilirler. Bu hastalar, gece boyu dişlerini sıktıkları için uyandıklarında şakak ve yanak bölgelerinde ağrı hissederler. Başlangıçta yüz ağrılarıyla kendini hissettiren diş sıkma problemi, ileri dönemde yorgun uyanma, baş, boyun ve sırt ağrılarına neden olabilir. Diş sıkma ve diş gıcırdatma probleminin sürmesi dişlerde şiddetli aşınmaya bağlı madde kaybına, çene ekleminde sorunlara neden olur.
Diş Sıkma Belirtileri Nelerdir?
Diş muayenesinde karşılaşılan, diş sıkma ve diş gıcırdatmanın en önemli belirtileri, azı dişlerin çiğneyici yüzlerinde aşınmış parlak alanlar, ön dişlerin uç kısımlarında mine kırıkları ve aşınmalar, diş boylarında kısalmadır. Diş yüzeylerinde meydana gelen bu aşınmaların ilerlemesi sonucunda dişlerde hassasiyet ve diş kırıkları ortaya çıkabilir. Ayrıca diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı sonucu dişler taşıyabileceklerinden fazla kuvvete maruz kaldıkları için; diş etlerinde çekilme ve dişi çevreleyen kemik dokuda erime dolayısıyla dişlerde sallanmalar meydana gelebilir.
Diş Sıkma Tedavisi Var Mıdır?
Diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığı olan hastalarda, dişlerin korunması ve çiğneme kaslarının rahatlatılması amacıyla gece plakları uygulanabilmektedir. Bu plaklar hastadan ölçü alınarak kişiye özel hazırlanır ve gece uyurken kullanılması önerilir. Gece plağı, uyku esnasında dişlerin birbirleriyle temasını keserek diş aşınmasını engeller ve çiğneme kaslarının kasılma kapasitesini azaltarak çene eklemini rahatlatır, ağrıyı azaltır. Ancak bu plakların bruksizmi tedavi etmek amaçlı olmadığı, çiğneme sisteminde oluşabilecek problemlerin ilerlemesini yavaşlatmak veya engellemek amaçlı uygulandığı unutulmamalıdır. Şiddetli vakalarda gece plağının yanı sıra, stresi azaltmaya yönelik tedaviler, kas gevşetici ve uyku düzenleyici ilaçlar önerilebilir. Ayrıca çene, boyun ve omuz kaslarının rahatlatılması amaçlı fizik tedavi uygulanabilir.
Diş sıkma probleminin nedenleri nelerdir?
Diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığının ortadan kaldırılabilmesi için öncelikle altta yatan etkenin belirlenmesi gerekmektedir. Diş sıkma dişlerdeki problemlerden kaynaklanıyorsa, sorunların çözümü için gerekli tedaviler yapılmalıdır. Hatalı dolgular ve protezler yenilenmeli, diş eksiklikleri ve diş dizilimindeki bozukluklar giderilmelidir. Stres kaynaklı ve psikolojik sorunların eşlik ettiği durumlarda ise psikiyatrik destek alınması gerekmektedir.