implant üstü proztezler
0

İmplant Üstü Protezler Nelerdir?

İmplant üstü protezler, implantlar tarafından desteklenen, implantlar üzerine özel parçalar aracılığı ile yerleştirilen, sabit veya hareketli olarak planlanabilen protezlerdir. İmplant üstü protezler tek bir diş eksikliğinde uygulanabileceği gibi tamamen dişsiz hastalara da uygulanabilmektedir.

İmplant Üstü Protez Çeşitleri Nelerdir?

İmplant Üstü Sabit Protezler:

İmplant üstü sabit protezler, diş dokusundaki madde kaybına bağlı olarak dişi, dişi ve kökün bir kısmını, dişi ve yumuşak dokuyu yerine koyacak şekilde tasarlanabilirler. İmplant üzerine yapılacak kaplama boyunun 15 mm’yi aştığı durumlarda diş ile birlikte yumuşak dokuyu da taklit eden hibrit protezler uygulanmalıdır. Hibrit protezlerde yumuşak dokunun protezle taklit edilmesi ile yüksek estetik sonuç elde edilir. Ancak bu tür protezlerin üretimi yüksek teknik beceri ve hassasiyet gerektirmektedir.

İmplant üstü sabit protezler, implant üzerine özel yapıştırıcılar ile yapıştırılarak veya implant üzerine vidalanarak yerleştirilebilir. Yapıştırılan protezler estetik açıdan vidalılara göre daha avantajlıdır. Ancak yapıştırma işlemi esnasında yapıştırıcı artıkları dikkatli temizlenmezse implant etrafında iltihaplanma meydana gelebilir. Vidalı protezlerin en önemli avantajı yapıştırıcı kullanılmaması nedeniyle iltihaplanma riskinin daha az olmasıdır. Ayrıca vidalı protezler istenildiği zaman diş hekimi tarafından yerinden çıkarılarak kontrolü yapılabilir, temizlenebilir ve üzerinde ufak düzeltmeler yapılabilir.

İmplant Üstü Hareketli Protezler:

İmplant üstü hareketli protezler, hasta tarafından takılıp çıkarılabilen protezlerdir. Geleneksel takıp çıkarmalı protezlerden en önemli farkı, implantlar üzerine çıtçıtlar ile oturması sayesinde protezdeki hareketin neredeyse tamamen ortadan kalkmasıdır. Bu sayede geleneksel hareketli protezlere göre çok daha konforludur. Ayrıca harekete bağlı gözlenen protez vurukları da yok denecek kadar az oluşur.

İmplant üstü hareketli protezler geleneksel hareketli protezlere göre daha küçük boyutlarda hazırlanabilmektedir. Böylece hasta protezine kolaylıkla alışır; yanaklar, dudaklar ve dilin proteze adaptasyonu da hızlı olur. Geleneksel hareketli protezle kıyaslandığında bir diğer avantajı ise ısırma kuvvetindeki 3 kata varan artıştır. Isırma kuvvetinin artması ile birlikte çiğneme etkinliği de artar, besinler daha kolay ve ince öğütülür.

İmplant üstü sabit protezlere göre implant üstü hareketli protezler daha az implant gerektirir. Kemik dokusunun fazla sayıda implant yapmak için elverişli olmadığı durumlarda, kemik tozu ilavesi veya hastanın kendisinden kemik nakli yapılması gibi ileri cerrahi gereksinimleri ortadan kaldırır. Kemik kaybının fazla olduğu hastalarda dudaklara ve yanaklara daha iyi desteklik sağlar, yüz görünümünü düzelterek sabit protezlere göre daha estetik sonuç verir. Sabit protezlere göre bakımı ve hijyenin sağlanması çok daha kolaydır. Sabit protezlere göre daha kolay tamir edilebilirler.

İmplant Üstü Protezlerin Bakımı:

İmplantların ve implant üstü protezlerin uzun ömürlü olmasındaki en önemli etken hastaların protezlerinin bakımını ve temizliğini titizlikle yapmasıdır. İmplantlar cansız olduğu için etrafında gelişen iltihapla ilgili erken dönemde sinyal vermeyebilirler veya erken dönemde ağrı olmayacağı için sinyaller hasta tarafından fark edilemeyebilir. Dolayısıyla 6 ayda bir diş hekimi kontrolü çok önemlidir. Ayrıca, diş hekimi tarafından önerilen temizlik yöntemlerini hasta düzenli ve etkili bir şekilde uygulamalıdır.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TürkçeEnglishFrançaisDeutschРусский
Sohbet Başlatın
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?