Kanal Tedavisi Nedir?
Diş çürüğü mine dokusunu aşıp dentinin derinliklerine ilerlemeye başladığında dişin damar sinir paketini içeren pulpa dokusunda iltihap başlar. Bu iltihap dolgu ile iyileşebilir yahut kökün ucuna kadar tüm yumuşak dokuların temizlenip doldurulması (kanal tedavisi) gerekebilir.
Kanal Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Ne Zaman Kanal Tedavisi Yapılır?
Hastanın dişle ilgili gece ağrısı, sıcak hassasiyeti, ağrı kesici ile kesilmeyen ağrıları varsa kanal tedavisine gerek olduğu düşünülür. Kimi zaman hiçbir ağrı şikayeti olmayan bir diş canlılığını kaybederek kanal tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Ancak tedavi planlaması hekimin klinik muayenesi ve radyografik incelemesi sonucunda yapılır.
Kanal Tedavisi Yapılırken Canım Yanar Mı?
Modern diş hekimliğinde kullanılan lokal anestezikler sayesinde kanal tedavisi ağrısız yapılabilmektedir.
Kanal Tedavim Kaç Seansta Tamamlanır?
Tek seansta bitirebilen kanal tedavileri olduğu gibi uzun süreli pansumanlarla iyileşebilecek lezyonlar tedavisi süresini belirleyebilir.
Kanal Tedavisi Sonrası Dolgu Mu, Kaplama Mı?
Diş çürüğünün neden olduğu madde kaybı, beslenmesi kesilen kanal tedavili dişin yapısındaki suyu kaybetmesi gibi nedenlerle kanal tedavisi sonrası dolgu yeterli ve güvenli olmayabilir. Böyle hallerde uygun bir seramik restorasyonla tedavi tamamlanır.
Kanal Tedavisi Yapılırken Antibiyotik Kullanmalı Mıyım?
Kanal tedavisi yapılırken antibiyotik, özel bazı durumlarda hekim gerekli görürse kullanılmalıdır. Rutin kanal tedavilerinde antibiyotik kullanımı gereksizdir.
Apseli Dişe Kanal Tedavisi Yapılır Mı?
Kök kanalları vasıtasıyla iltihap boşaltılıp kök içine bazı ilaçlar yerleştirilir. İltihap ortadan kalkıp şişlik inene kadar pansuman yapmak gerekebilir.