seramik dolgu
0

Diş Dolguları 

Çürük veya kırık gibi sebeplere bağlı diş dokusundaki madde kayıplarının tedavisinde ilk tercih edilen yöntem şüphesi ki diş dolgularıdır. Diş dolguları farklı malzemeler kullanılarak yapılabilmektedir. Uzun yıllardır diş hekimliği tedavilerinde yer edinmiş, halk arasında metal dolgu olarak bilinen amalgam dolgular geçmişte güvenle kullanılmıştır. Ancak estetik olmayan gri görünümü, dolguyu çevreleyen diş dokularını da gri renge boyaması ve dişe desteklik sağlamadığı için dişte kırıklar meydana getirmesi önemli dezavantajlardır.  Gelişen diş hekimliği malzeme teknolojisi ile birlikte, amalgam dolgular artık yerini beyaz kompozit dolgulara bırakmıştır. Kompozit dolgular diş renginde oldukları, dişe kimyasal olarak bağlandıkları ve dişe desteklik sağladıkları için hem ön hem de arka bölgedeki dişlerde güvenle kullanılmaktadır.

Seramik Dolgu Nedir?

Büyük çürükler ve kanal tedavisi nedeniyle aşırı madde kaybına uğramış dişlerin restorasyonu dolgu ile mümkün olmamaktadır. Bu tür durumlarda diş kaplanabilir veya seramik dolgu uygulanabilir. Aşırı madde kaybı olan dişlerde seramik dolgu etkili bir tedavi seçeneğidir. Kaplamanın aksine seramik dolgu geriye kalan diş dokusunda madde kaybı yaratmadan, dişte kalan sağlam dokuları da koruyarak dişin tamamlanmasına imkan sağlar. Seramik dolgular, diş dokusundaki madde kaybının miktarına göre inley, onley veya overley olmaz üzere üç farklı şekilde tasarlanabilir.

Seramik Dolgu Süreci

Seramik dolgu yapılacak dişte birtakım hazırlıklar yapıldıktan sonra ölçü alınır. Laboratuvarda elde edilen modeller üzerinde seramik dolgu hazırlanır ve ağızda yapılan kontrol sonrasında özel malzemeler kullanılarak hassas bir işlemle dişe yapıştırılır.

Seramik Dolgu Özellikleri Nelerdir?

Seramik doku dostu bir malzemedir. Diş çevresindeki dokularda herhangi bir tahriş veya alerjiye neden olmaz. Isı geçirgenliği düşük olduğu için dişte hassasiyet oluşturmaz. Diş renginde olması ve diş dokularına benzer şekilde ışık geçirgenliğine sahip olması nedeniyle seramik dolgular doğal ve estetik bir görünüm sağlarlar. Güçlü yapıştırıcılar ile dişe yapıştırıldıklarında diş ile hem yapısal hem de görsel anlamda bütünleşirler.

Seramik dolgular bilgisayar destekli sistemler ile tasarlanıp üretildikleri için diş ile uyumları yüksek seviyededir. Seramik dolgu yapımında kullanılan seramikler özel maddeler ile güçlendirilerek dayanıklılığı arttırılmış malzemelerdir. Dolayısıyla arka bölgelerde de güvenle kullanılabilirler.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TürkçeEnglishFrançaisDeutschРусский
Sohbet Başlatın
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?